Technische uitleg archeologisch onderzoek

Bron: Het Oversticht

De Goede Herder / Huize Alexandra


In dit bericht vindt je meer informatie over het archeologisch onderzoek op de voormalige kloosterbegraafplaats van het voormalige klooster De Goede Herder/Huize Alexandra. Het archeologisch onderzoek is eind september 2024 gestart.


Aanleiding

In het najaar van 2023 is in opdracht van de gemeente Almelo op het terrein van het voormalige klooster De Goede Herder/Huize Alexandra een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd waarbij een voormalige kloosterbegraafplaats is aangetroffen. Het proefsleuvenonderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van vragen van de media over de aanwezigheid van deze begraafplaats. Vanaf januari 2024 is er door Het Oversticht, in samenwerking met de Overijsselacademie, aanvullend archiefonderzoek gedaan om te achterhalen wie hier begraven zijn en wat er in de loop der jaren met de begraafplaats is gebeurd.

 

Uit het archiefonderzoek is duidelijk geworden dat het klooster De Goede Herder een register heeft bijgehouden waarin 218 personen zijn opgenomen die tussen 1881 en 1981 op de begraafplaats begraven zijn. In de jaren ’80 werd de begraafplaats bovengronds geruimd en in 1997 heeft de congregatie opdracht gegeven tot ruiming van 218 personen. Uit het archeologisch proefsleuvenonderzoek is gebleken dat deze ruiming niet volledig is uitgevoerd en er nog menselijke resten in de bodem aanwezig zijn. Uit het archiefonderzoek is niet duidelijk geworden hoe dit heeft kunnen gebeuren.

 

Het Onderzoek

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door Laagland Archeologie, een erkend bedrijf dat voldoet aan de regels van de Erfgoedwet en de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA). Het onderzoek staat onder leiding van een ervaren senior KNA-archeoloog. Dit bedrijf heeft een Plan van Aanpak opgesteld op basis van een Programma van Eisen (PvE), waarin precies staat beschreven hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd. De regio-archeoloog van Het Oversticht houdt toezicht op de kwaliteit en uitvoering van het onderzoek.

 

Het specialistisch onderzoek aan skeletmateriaal wordt uitgevoerd door de senior KNA-specialist van Fysisch Antropologisch Onderzoeksbureau ‘Tot op het Bot’. Dit bedrijf is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysisch Antropologen (NVFA). Dit onderzoek richt zich op leeftijd, geslacht, mogelijke ziektes en verwondingen, en andere biologische kenmerken.

 

Wanneer onderzoekers onregelmatigheden aantreffen, wordt het protocol gevolgd dat de regio-archeoloog hiervan melding maakt bij de politie.

 

Werkwijze

Voor het originele bericht zie hier

Origineel weergeven